Pangaea Living | over kundalini yoga
15036
page-template-default,page,page-id-15036,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

over kundalini yoga

Dear non-dutch speakers. Since most of our yoga students are Dutch, this part of the site is in Dutch. Please feel free to contact us if you have any questions about lessons.

Wat is kundalini yoga?

Kundalini yoga en meditatie bieden technieken die je kunnen helpen om je hoofd tot rust te brengen, je hart te laten spreken, je natuurlijke energie terug te vinden en je lichaam te helen en te versterken. Kundalini yoga is een dynamische vorm van yoga.

We hebben allemaal het vermogen om gelukkig en vervuld te zijn, om onze talenten te ontwikkelen, inspiratie te vinden en te delen. Wie weet is Kundalini yoga iets wat je hierbij kan ondersteunen. Je bent van harte uitgenodigd eens een les te proberen.

Er zijn genoeg situaties voorhanden die ons beproeven, een automatische reactie oproepen en spanning geven. Dan is de kans groot dat we het contact verliezen met onze ademhaling en de natuurlijke levensenergie van ons lichaam. Door (kundalini) yoga te beoefenen of een meditatie te doen kan je terugkeren naar je bron, je innerlijke rust, vreugde en wijsheid.

Yogi Bhajan en kundalini yoga in het westen

Kundalini Yoga is een yoga traditie uit India die zich richt op het ontwikkelen van bewustzijn. Deze vorm van yoga werd oorspronkelijk alleen in het diepste geheim onderwezen. In de jaren zestig van de twintigste eeuw kwam Yogi Bhajan van India naar Amerika om zijn yogische kennis met de wereld te delen. Hij was zelf al op zestienjarige leeftijd door zijn leraar tot ‘meester in Kundalini Yoga’ verklaard. In het hippie-tijdperk waren veel jongeren op zoek naar een andere manier van leven en denken. Eigenlijk bood Yogi Bhajan hen een gezond en blijvend alternatief voor geestverruimende middelen! Zijn beslissing om Kundalini Yoga openbaar te onderwijzen werd niet door alle Yogische meesters uit India gewaardeerd. Hij vertrouwde echter op zijn missie; volgens hem had de wereld Kundalini Yoga nodig om door de grote transformaties van het Waterman Tijdperk te gaan. Een werkelijke overgang te maken van een individualistische wereld naar een ‘wij-gerichte’ samenleving. Yogi Bhajan richtte een aantal organisaties op die nog steeds bestaan en Kundalini Yoga beschikbaar maken voor iedereen. Bijvoorbeeld de Happy, Healthy, Holy Organisation (3HO) en het Kundalini Research Institute (KRI).

Mantra’s

In de kundalini yoga wordt veel gebruik gemaakt van mantra’s. Door het gebruik van een mantra wordt het bewustzijn beinvloed. Alles in het universum vibreert op een bepaalde frequentie. Met het chanten van een mantra kies je ervoor de positieve kracht in de klanken aan te roepen. Of je de tekst van de mantra nu begrijpt of niet, het effect is hetzelfde; je lichaam vibreert op een positieve frequentie. Op die manier straal je positieve vibraties uit, die dezelfde positieve vibraties ook weer aantrekken waardoor ze naar je toekomen.
Naast het in beweging zetten van de vibraties, heeft het chanten van een mantra nog een ander effect. In je gehemelte zitten 84 meridiaanpunten. Iedere keer dat je spreekt, stimuleer je met je tong de bijbehorende klieren en organen. Zo zet je bij het chanten van een mantra door de specifieke combinatie van ritme en drukpunten een chemische reactie in je hersenen in werking.

In de les komen in ieder geval onderstaande drie mantra’s aan bod.

Ong Namo Guru Dev Namo

 

Met deze zogenaamde Adi-mantra wordt elke yogales begonnen. “Ong” is de oneindige creatieve energie die we ervaren als we actief zijn en als we ons manifesteren. God als Schepper wordt “Ong” genoemd. “Namo” heeft dezelfde wortel als het Sanskriet woord “Namaste”, dat respectvol groeten betekent. Namaste is een manier van groeten in India waarbij de handpalmen tegen elkaar gehouden worden voor de borstkas of het voorhoofd. “Guru” is de belichaming van de wijsheid die je zoekt. “Dev” betekent Goddelijk. Kort samengevat betekent de mantra: “Oneindig scheppend bewustzijn (Ong) ik begroet je, ik buig voor je (Namo).  Goddelijke Wijsheid in mij aanwezig (Guru Dev), ik begroet je, ik buig voor je (Namo).”

May the long time Sun shine upon you.

 

“May the long time sun shine upon, all love surround you and the pure light within you, guide your way on.” (2x)

Met deze oude Ierse affirmatie wordt een Kundalini yogales afgesloten.

Sat Nam

 

Deze woorden komen uit het Gurmukhi, een Noord-Indiase ‘heilige’ taal. “Sat” betekent waarheid en “Nam” betekent identiteit. Met deze mantra sluiten we de les af en we mediteren ook vaak op de klanken om onze geest leeg te maken en te focussen. “Sat” denken we bij het inademen en “Nam” bij het uitademen.